PLAY,LEARN AND GROW TOGETHER

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΠΑΙΧΝΙΔΙ -ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


      ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

  Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών από την στιγμή που αρχίζει η φοίτηση τους στο Δημοτικό Σχολείο. Το “παιχνίδι ” ως μέσο ανάπτυξης και εξέλιξης του παιδιού έχει περάσει στο περιθώριο. Η επίδραση του παιχνιδιού στην ανάπτυξη και στην ψυχική ισορροπία του παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντική.

 Το παιχνίδι έχει την δύναμη να “διδάσκει”  την έννοια του “ορίου” και του “κανόνα”. Κάθε παιχνίδι έχει κανόνες  αλλά και διδάσκει κανόνες. Το παιδί μαθαίνει να ρυθμίζει να ρυθμίζει την συμπεριφορά του, , να αναπτύσσει δεξιότητες  σωματικές, συναισθηματικές, νοητικές και γλωσσικές. Μαθαίνει  να εντάσσει την ατομικότητα του σε ένα σύνολο ατόμων και να λειτουργεί στην ομάδα χωρίς να χάνει την μοναδικότητα και την προσωπικότητα του.

 Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού οι οποίες βασίζονται στο παιχνίδι, την κίνηση, την μουσική, την ζωγραφική, σέβονται τις ιδιαιτερότητες των ηλικιακών δεδομένων και ξεχωριστά των μικρών μαθητών  ως άτομα .Δυστυχώς οι γονείς πολλές φορές από την υπερβολική αγάπη για τα παιδιά τους και την αγωνία τους να τα θωρακίσουν με πιθανά προσόντα μπροστά σε ένα απειλητικό αύριο  υπερβάλουν και τα παιδιά βρίσκονται σε μία αέναη κίνηση καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό έχει πολλές φορές αντίκτυπο στις επιδόσεις των μικρών μαθητών στο σχολείο αλλά και στη γενικότερη συμπεριφορά τους μέσα στην οικογένεια διότι τους λείπει ο ζωτικός χρόνος του παιχνιδιού και η χαλαρωτική του επίδραση .Υπάρχουν  περιπτώσεις παιδιών που ακολουθούν μία δραστηριότητα χωρίς να τους αρέσει αλλά επειδή το έχουν επιλέξει οι γονείς.

Σαφώς οι γονείς είναι αυτοί οι οποίοι οφείλουν να έχουν άποψη για  την εκπαίδευση και την μόρφωση του παιδιού τους καθώς και για τα εφόδια που πρέπει να λάβει θα πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι το παιδί μας είναι μοναδικό και θα είναι επιτυχημένο μόνο όταν είναι ευτυχισμένο με αυτό που κάνει και το έχει επιλέξει το ίδιο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου